Δικαστές, δικηγόροι, μέλη περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιολόγοι, φοιτητές και ιδιώτες, εξήντα συνολικά πολίτες, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές ΜΚΟ» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017.
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «LIFE Natura Themis» (LIFE14/GIE/GR/000026) και σκοπό είχε να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων να ενημερωθούν για την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις δυνατότητες αποτελεσματικότερης εφαρμογής της μέσω των δράσεων που υλοποιούν, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια ήταν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Χανίων, που μέσω των εισηγητών τους ανέλυσαν τις πολύπλοκες νομικές διαδικασίες που προβλέπονται για τα περιστατικά περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας, έδωσαν απαντήσεις σε απορίες, παρουσίασαν χρήσιμα εργαλεία που θα διευκολύνουν πολίτες αλλά και υπηρεσίες στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παραβάσεων και έδωσαν κατευθύνσεις για το χειρισμό υποθέσεων που άπτονται των ενδιαφερόντων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ.
Η εξέλιξη του σεμιναρίου, με τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, έδειξε ότι ο στόχος του επετεύχθη. Όχι μόνο εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις εκπαιδευομένων και ομιλητών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν επιπλέον συνέργειες και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
Σχέσεις που θα αμβλύνουν την επιφύλαξη των πολιτών έναντι της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου, εκτός των δέκα νομικών και περιβαλλοντικών εισηγήσεων, περιελάμβανε και τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων μελέτης περίπτωσης, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό κι ένα φανταστικό περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης/ζημίας, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η συνεργασία και η συμμετοχή των εκπαιδευομένων, αλλά και ο ενθουσιασμός που επέδειξαν για τη διευθέτηση των «υποθέσεων», αποδεικνύει αν μη τι άλλο, την επιτυχία του εκπαιδευτικού σεμιναρίου.
Παρόμοια εκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου και την περιβαλλοντική νομοθεσία προγραμματίζεται να επαναληφθούν στο πλαίσιο του έργου LIFE Natura Themis και τα επόμενα δύο χρόνια, σε Ηράκλειο και Χανιά.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στη διοργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους εισηγητές και εκπαιδευομένους, για την ενεργή και ενθουσιώδη συμμετοχή τους.
Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις σε μορφή pdf, στα συνημμένα αρχεία της δημοσίευσης.