Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος γιορτάστηκε φέτος από το έργο LIFE Natura Themis στο Ρέθυμνο, σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνης και τον Σύλλογο Προστασίας για τη Θαλάσσια Χελώνα ΑΡΧΕΛΩΝ την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018.
Το σύνθημα της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος όπως έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη είναι "Νικάμε την πλαστική ρύπανση". Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν μεταξύ άλλων οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη από την πλαστική ρύπανση, οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα παράκτια οικοσυστήματα, θέματα που σχετίζονται με την αειφόρο διαχείριση των υδάτων και τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Ρεθύμνης όπως επίσης και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
Ειδικά για το θέμα η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης κα Μανιαδάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, με την Ελλάδα μάλιστα να έχει από το 2000 μέχρι σήμερα τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Η Caretta Caretta αποτελεί ένα είδος που προστατεύεται με βάσει τις διατάξεις και το πλαίσιο προστασίας των περιοχών NATURA 2000. Η χώρα μας έχει θεσπίσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο αλλά παρουσιάζει μια δυσχέρεια εφαρμογής του στην πράξη» επεσήμανε η ίδια ενώ συμπλήρωσε ότι «Στην Κρήτη έχουμε καταγράψει στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου συνολικά 45 παραβάσεις σχετικά με την έλλειψη λήψης κατάλληλων μέτρων από επιχειρήσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και σε όλες τις περιπτώσεις οι παραβάσεις ανήκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα που αναδεικνύεται ως ο δεύτερος τομέα περιβαλλοντικής παραβατικότητας στη Δυτική Κρήτη».
Η κα Μανιαδάκη κατέθεσε επίσης και τις προτάσεις του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης για την άμβλυνση του φαινομένου και τη μείωση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής παραβατικότητας του συγκεκριμένου τομέα στο φυσικό περιβάλλον: «Απαραίτητο είναι να αξιολογηθεί η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, ώστε να προσδιοριστούν οι πιέσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και τα όρια αντοχής των φυσικών πόρων σε αυτές. Η παράμετρος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Να επιδιωχθεί η κοινωνική συναίνεση μεταξύ των εμπλεκόμενων και να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι πραγματική είναι η ανάπτυξη που βελτιώνει την ποιότητα ζωής σεβόμενη τις ιεραρχικά ανώτερες αξίες».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ και συνέντευξη Τύπου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού και παράλληλη δράση για παιδιά με διαδραστικό παιχνίδι η οποία υλοποιήθηκε μπροστά στο περίπτερο ενημέρωσης του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και την ενημερωτική πινακίδα του έργου LIFE Natura Themis, στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου.
Attachment | Size |
---|---|
Maniadaki05062018.pdf | 3.89 MB |